Helpotusta IBS-oireista kärsiville

IBS:n hoito

Ärtyvä suoli on täysin vaaraton vaiva, mutta se voi olla pitkäaikainen, kiusallinen ja selvästi heikentää elämänlaatua. Parantavan hoidon puuttuessa, hoidon tavoitteena on vähentää IBS-oireita. Itsehoidon vaihtoehtoja ovat ruokavaliohoito, liikunta- ja elämäntapahoito sekä lääkehoito.

Ruokailutapojen muuttaminen

Ruokailu pahentaa oireita yli puolella oireyhtymää potevista. Säännöllinen ruokailu, pienet ruokamäärät sekä rasvojen, liukenemattomien kuitujen, voimakkaiden mausteiden ja kofeiinin välttäminen lievittävät oireita. Gluteeniton ruokavalio saattaa myös lievittää IBS-oireita osalla henkilöistä. Ummetusvoittoisen IBS:n tapauksessa suositellaan liukoisten kuitujen, esimerkiksi psylliumin käyttöä.

Vatsan turvotuksesta ja kivusta kärsiville suositellaan 4–6 viikon mittaista ruokavaliokokeilua, jossa vältetään FODMAP-hiilihydraatteja. Niin kutsutut FODMAP-hiilihydraatit fermentoituvat paksusuolessa ja aiheuttavat vatsan turvotusta ja kipua. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät runsaasti:

  • viljatuotteet: ruis, vehnä ja ohra
  • hedelmät ja vihannekset: omena, päärynä, luumu, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni, kaali, sipuli, parsa, artisokka
  • sienet
  • palkokasvit: herneet, pavut
  • makeutusaineet: ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltiloli
  • prebiootit (inuliini, frukto-oligosakkaridit [FOS]), esim. ”vatsajogurtit” ja ”terveysjuomat”, joihin lisätty kuitua (FOS tai inuliini)
  • hunaja

Diplomag® IBS -tuotteet eivät sisällä FODMAP-hiilihydraatteja.

Vaikean IBS:n hoidossa on syytä konsultoida lääkäriä ja/tai ravitsemusterapeuttia.

Elämäntapojen merkitys

Stressi ja kiireinen elämä pahentavat monella oireita, joten IBS:stä kärsivän on hyvä pyrkiä välttämään liikaa stressiä, ylläpitää hyvää tasapainoa työ- ja vapaa-ajan välillä ja panostaa riittävään uneen ja lepoon. Elämän ja ruokailujen säännöllisyys ja yleinen elämänhallinta luovat hyvän pohjan oireiden hallitsemiselle.

Oireiden haitatessa arkielämää, käytetään lääkehoitoa. Lääkevalinta perustuu IBS-alatyyppiin ja hallitsevaan oireeseen. Diplomag® IBS tarjoaa vaihtoehdon sekä ripulin että ummetuksen hoitoon.