Helpotusta IBS-oireista kärsiville

Usein kysyttyä IBS:stä

Mitkä ovat IBS oireet?

Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvät yleisimmät oireet ovat vatsakipu, ja usein aterioiden jälkeen paheneva turvotus ja ilmavaivat. IBS aiheuttaa yleensä myös muutoksia suolen toiminnassa, mikä ilmenee pääasiallisesti joko ripulina tai ummetuksena. Sekamuotoisesta IBS:stä puhutaan, kun IBS:ään liittyvä ripuli ja ummetus vaihtelevat ajoittain.

Mikä auttaa IBS oireisiin?

IBS -oireita voivat helpottaa oikeanlainen ruokavalio ja liikunta. Oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen voi lievittää oireita, ja säännöllinen liikunta edistää suolen toimintaa ja kaasun läpikulkua. Diplomag® IBS -tuotteet on suunniteltu helpottamaan turvotusta ja vähentämään IBS-oireita. Ummetuspainotteisia IBS-oireita voidaan lievittää esimerkiksi liukoisella psylliumkuidulla ja makrogolilla, joita löytyy Diplomag® IBS Ummetus – valmisteesta. Ripulipainotteisiin IBS-oireisiin puolestaan sopii luontaista bentoniittisavea sisältävä Diplomag® IBS Ripuli. Jos kyseessä on ns. sekamuotoinen IBS, eli oireet vaihtelevat ripulista ummetukseen, voidaan molempia tuotteita käyttää vaihdellen oireiden mukaisesti.

Voiko ärtyneen suolen oireyhtymästä parantua?

Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus tai toiminnallinen vaiva kuin sairaus. IBS -oireet voivat vaihdella vuosien saatossa ja ajoittain oireet voivat olla lievempiä. IBS:ään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireet on mahdollista saada vähenemään niin, etteivät ne haittaa normaalia elämää.

Voiko IBS helpottua ruokavalion avulla?

Vaikeasti sulavien hiilihydraattien välttäminen, eli ns. FODMAP-ruokavalion noudattaminen on useassa tapauksessa vähentänyt oireita. FODMAP- ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita ovat kaali-, palko- ja sipulikasvit, tietyt makeutusaineet (maltitoli, mannitoli, sorbitoli, ksylitoli) ja laktoosi. Kyseiset ruoka-aineet sisältävät runsaasti paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä kaasunmuodostusta ja siten pahentaa IBS-oireita. Joillakin myös rasvaisten ruokien ja kahvin vähentäminen voi lieventää oireita. Suositeltavaa on lisäksi syödä pienempiä aterioita säännöllisesti ja varmistaa riittävä kuidun ja nesteen saanti.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Jos IBS -oireet ovat alkaneet äkillisesti tai oireet muuttuvat merkittävästi usean viikon ajaksi, on syytä hakeutua lääkäriin. Tutkimuksiin on hyvä hakeutua myös, jos oireisiin liittyy laihtumista tai väsymystä tai on syytä epäillä jotain muuta suolen toimintaan vaikuttavaa sairautta.


Miten stressi ja uni vaikuttaa IBS:ään?


Stressi voi osaltaan lisätä ärtyvään suoleen liittyviä vatsaoireita, joten stressin hallitseminen ja riittävä yöuni ovat tärkeitä oireiden hoidossa. Toisaalta voimakkaat IBS-oireet voivat vaikeuttaa nukahtamista, ja siitä syystä oireiden kokonaisvaltainen hoito on tärkeää.

USEIN KYSYTTYÄ: Diplomag IBS Ummetus

Mihin Diplomag IBS Ummetus-valmisteen vaikutus perustuu?

Tuotteen vaikuttavina aineina toimivat makrogoli 3350, psyllium ja simetikoni. Makrogoli 3350 on tehokas ummetuksen hoidossa käytetty valmiste. Se lievittää ummetusoireita lisäämällä ulostemassan nestepitoisuutta ja tekemällä siitä pehmeämpää. Psyllium on liukoinen kuitu, joka soveltuu hyvin IBS oireista kärsiville kärsiville, sillä se ei fermentoidu suolistossa. Psyllium edistää vatsan normaalia toimintaa ja lievittää ummetusoireita lisäten ulostemassaa ja sen nestepitoisuutta. Simetikoni lievittää tehokkaasti ylimääräisen kaasun aiheuttamia oireita, kuten turvotusta ja paineen/epämukavuuden tunnetta mahassa ja suolistossa. Simetikoni edesauttaa kaasun kulkeutumista pois suolistosta ja helpottaa siten kaasunmuodostukseen liittyviä oireita.

Soveltuuko Diplomag IBS Ummetus FODMAP-ruokavaliota noudattavalle?

Diplomag® Ummetus soveltuu FODMAP-ruokavalioon.

Sisältääkö Diplomag IBS Ummetus makeutusaineita? Jos niin mitä?

Diplomag® IBS Ummetus sisältää asesulfaami K -makeutusainetta, joka ei sisällä FODMAP-hiilihydraatteja.

Voiko keliaakikko käyttää Diplomag IBS Ummetus-valmistetta?

Diplomag ® IBS Ummetus -valmiste on gluteeniton, ja soveltuu keliaakikon ruokavalioon.

Sisältääkö Diplomag IBS Ummetus laktoosia?

Diplomag® IBS Ummetus -valmiste ei sisällä laktoosia.

Miten Diplomag IBS-tuotteita tulisi käyttää, jos on vaihtelevasti sekä ummetus- että ripulioireita?

On tyypillistä, että IBS oireilee vuorotellen ummetuksena ja ripulina, tai että vain toista oiretta esiintyy pääasiallisesti. Diplomag® IBS Ripuli ja Ummetus - valmisteita voi käyttää tarvittaessa vuorotellen sen mukaan, kummalla tavalla IBS oireilee kyseisellä hetkellä.

USEIN KYSYTTYÄ: Diplomag IBS Ripuli

Mihin Diplomag IBS Ripuli-valmisteen vaikutus perustuu?

Diplomag® IBS Ripuli-valmiste helpottaa ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyviä oireita. Tuotteen vaikuttavina aineina ovat luontainen bentoniittisavi ja simetikoni. Bentoniitti vahvistaa suoliston limakalvoestettä ja parantaa ulosteen koostumsta. Simetikoni lievittää turvotusta ja paineen tunnetta edistämällä kaasun poistumista suolistosta. Diplomag® IBS Ripuli -valmisteen aktiiviaineet eivät imeydy suolistosta, vaan ne vaikuttavat paikallisesti.

Soveltuuko Diplomag IBS Ripuli FODMAP-ruokavaliota noudattavalle?

Diplomag® Ripuli soveltuu FODMAP-ruokavalioon.

Sisältääkö Diplomag IBS Ripuli makeutusaineita? Jos niin mitä?

Diplomag® IBS Ripuli ei sisällä makeutusaineita.

Voiko keliaakikko käyttää Diplomag IBS Ripuli-valmistetta?

Diplomag ® IBS Ripuli -valmiste ei sisällä gluteenipitoisen viljan raaka-aineita.

Sisältääkö Diplomag IBS Ripuli laktoosia?

Diplomag ® IBS Ripuli -valmiste ei sisällä laktoosia.

Miten Diplomag IBS-tuotteita tulisi käyttää, jos on vaihtelevasti sekä ummetus- että ripulioireita?

On tyypillistä, että IBS oireilee vuorotellen ummetuksena ja ripulina, tai että vain toista oiretta esiintyy pääasiallisesti. Diplomag® IBS Ripuli ja Ummetus - valmisteita voi käyttää tarvittaessa vuorotellen sen mukaan, kummalla tavalla IBS oireilee kyseisellä hetkellä.

Miten Diplomag IBS Ripulin sisältämä bentoniittiisavi toimii?

Diplomag® IBS Ripulin sisältämä luontainen bentoniittisavi adsorboi toksiineja, bakteereita ja viruksia estäen niiden kiinnittymisen suoliston limakalvolle. Bentoniitti vahvistaa suoliston limakalvoestettä ja vähentää läpäisevyyttä. Suoliston limakalvon lisääntynyt läpäisevyys voi olla IBS-oireiden taustalla. Lisäksi bentoniitti parantaa ulosteen koostumusta.

 

Lähteet:
Lacy BE, Patel NK. Rome Criteria and a Diagnostic Approach to Irritable Bowel Syndrome. J Clin Med. 2017;6(11):99. Published 2017 Oct 26.

Lee K., Pharmagologic Agents for Chronic Diarrhea, Intest Res 2015; 13(4): 306-312.

Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Toiminnalliset suolistovaivat ja ärtyvä suoli -oireyhtymä (IBS). 2015;131(1):81-4. Aikakauskirja Duodecim.

Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Ärtyvä suoli vai koliitti? 2001;117(1):5-6. Aikakauskirja Duodecim.

Lääkärikirja Duodecim. Ilmavaivat, vatsan turvotus. 2019. Duodecim Terveysportti.

Lääkärikirja Duodecim. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). 2021. Duodecim Terveyskirjasto.

Lääkärikirja Duodecim. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. 2020. Duodecim Terveyskirjasto.

Matricon ym. Review article: Associations between immune activation, intestinal permeability and the irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2021;36:1009-31.